top of page
Image by Ricardo Gomez Angel

Zonnepanelen installeren

Van aanvraag tot installatie van je zonnepanelen: we begeleiden je door het proces. Zo weet je zeker dat alles voor je zonnesysteem goed geregeld is. Het enige dat jij na installatie nog hoeft te doen is achterover leunen en genieten van de zon. Maar hoe gaat zo'n installatie in zijn werk? We vertellen je meer.

Zonnepanelen installeren op je dak: het proces

  1. Je offerte aanvragen
    Ben jij klaar voor de power shift naar zonne-energie? Vraag dan gratis je offerte op voor een passend en persoonlijk advies van onze Sun-expert.

  2. Een telefoontje
    We bellen je om je wensen te bespreken. Vervolgens berekenen we hoeveel zonnepanelen er op je dak kunnen. Daarbij houden we rekening met je energieverbruik.

  3. Tevreden?
    Je ontvangt een vrijblijvende offerte. Indien gewenst komen we bij je thuis voor een vrijblijvende schouw en geven we advies op locatie. Akkoord met de offerte? Dan maken we een overeenkomst en plannen we de installatie voor je in.

  4. Installatie
    In samenwerking met onze lokale partner installeren wij de zonnepanelen bij je thuis. Daarbij staan veiligheid en kwaliteit voorop.

  5. Je bent een powershifter!
    Eens aangesloten op het net geniet je van de groene energie, die je zelf opwekt. Je hebt de powershift naar zonne-energie gemaakt!

 

Ook na installatie kun je bij ons terecht. Je geniet van 10 jaar garantie op jouw installatie, 10 tot 12 jaar op je omvormer en 12 tot 25 jaar op je panelen. Het is ook mogelijk om de garantie op jouw omvormer te verlengen. Daarnaast krijg je 25 jaar garantie op het vermogen van jouw systeem!

​

​

Vergunning voor zonnepanelen

Je hoeft vrijwel nooit een vergunning aan te vragen om zonnepanelen te plaatsen. Zolang de zonnepanelen direct op de woning worden geplaatst, de helling van je dak en de plattegrond van de woning volgen, is er geen vergunning vereist. Er zijn enkele uitzonderingen waarbij je wel een vergunning nodig hebt, namelijk:

- Als de zonnepanelen in de gevel of het dakmateriaal vervangen moet worden.

- Als het om een monumentaal pand gaat.

Bij een plat dak is geen vergunning nodig, maar mogen de zonnepanelen niet hoger dan één meter boven de dakrand uitkomen.

Ben je benieuwd of jouw woning geschikt is voor een zonne-installatie? Neem contact met ons op, dan bekijken we het samen!

​

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

​

Richting
Zonnepanelen werken in alle richtingen, maar het beste wanneer je dak naar het zuiden is gericht. Met een zuidgericht dak heb je de beste omstandigheden voor een zonne-installatie, omdat je panelen dan het grootste gedeelte van de dag zon kunnen opvangen.

Heb je een dak naar het zuidoosten of het zuidwesten, dan verlies je naar schatting 6 procent van de jaarproductie ten opzichte van een dak naar het zuiden.

Werken zonnepanelen ook bij een dak dat op het oosten of westen is gericht? Jazeker, ook dan blijft het interessant om zonnepanelen te plaatsen. Je haalt dan geen maximale productie, maar wel een constante.

Hellingsgraad
De helling van je dak heeft niet extreem veel invloed op de productie van zonne-energie. Wijkt jouw dak bijvoorbeeld 10 graden af van de optimale helling, dan geeft dit ongeveer 2 procent minder productie dan in het ideale geval. In het geval van een plat dak raden we je wel aan de zonnepanelen op een constructie te plaatsen die een helling creëert. Zo kan je optimaal gebruikmaken van de zon!

Zonnepanelen op metalen daken
Bij het monteren van zonnepanelen op metalen daken maken we meestal gebruik van een montagesysteem, waarbij je met klemmen een railsysteem aan het dak bevestigt. De zonnepanelen komen hieraan vast te zitten. Afhankelijk van het type metalen dak dat je hebt, kan de oplossing er iets anders uitzien.

We zetten graag een aantal veel voorkomende plaatstalen daken op een rijtje:

  • Gevouwen plaatstalen dak: gladde plaatstalen platen die aan elkaar worden vastgemaakt met behulp van een methode die vouwen wordt genoemd.

  • Trapeziumvormig plaatwerkdak (TRP): golfplaten (geprofileerd plaatwerk), een dunner type plaatwerk dat in een vouwachtig patroon naar voren is gedrukt.

  • Klikdak: plaatstalen dak met zogenaamde kliksystemen, waarbij de schroefbeugel op de ene plaat wordt verborgen als je op de volgende plaat klikt.

  • Gegranuleerde dakplaat: gemaakt van gegoten staalplaat met een oppervlaktelaag van gegranuleerde steen om betontegels na te bootsen.

Twijfel je wat van toepassing is op jouw dak? Onze experts, die dagelijks in contact komen met vragen over zonnesystemen, helpen je graag verder.

Zonnepanelen op oude daken
Het gaat niet zozeer om hoe oud je dak is, maar om de staat van het dak. Oudere daken hebben over het algemeen meer slijtage opgelopen en zijn daarom vaak in slechtere staat dan daken van nieuwere huizen. Is het dak onderhouden? Dan kan een ouder dak ook geschikt zijn voor zonnepanelen.

Verder kan je zelf de staat van het dak bepalen door volgende vragen te beantwoorden:

  • Wanneer is het dak gelegd? - en wanneer zou een renovatie relevant zijn?

  • Heeft het dak schade

  • Heeft het dak coatings? - zoals mos of iets dergelijks?

  • Hoe sterk is het dak? - je dak moet namelijk het extra gewicht van zonnepanelen kunnen dragen (ca. 12-15 kg/m²).

Het is dus erg belangrijk om een deskundige te raadplegen en ervoor te zorgen dat het dak om veiligheidsredenen goed genoeg is. Uiteraard kunnen onze Sun-experts je helpen om die vragen te beantwoorden. Neem dus gerust vrijblijvend contact op.

Zonnepanelen kunnen tot wel 40 jaar meegaan. Het is dus slim voor de installatie van je zonnepanelen te bekijken of je je dak wilt renoveren of niet.

​

Vogelwering voor je zonnepanelen

​

Wil je voorkomen dat vogels of ongedierte zich nestelt onder je zonnepanelen? Bekijk dan of je ook vogelwering wilt laten plaatsen. We bevestigen de vogelwering aan de rand van je systeem en zorgen ervoor dat ze perfect aansluit.

​

​

Image by Ricardo Gomez Angel

Bell ons

+31621918377

Email 

Follow

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram
bottom of page